Tüp Mide Ameliyatı
26 Mart 2019

Hastanemiz Genel Cerrahi bölümünde  01/03/2019 tarihinde uygulamaya başladığımız  Tüp Mide Ameliyatı ile ilgili merak edilenleri  Genel Cerrahi Uzmanımız  Uzm.Dr.Ali AYDIN ‘a sorduk. Söyleşimize başlamadan önce Uzmanımızı tanıyalım;

15/05/1965 Berlin doğumlu olan doktorumuz aslen Trabzonludur. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1993 yılında mezun olmuştur. Genel Cerrahi ihtisasını Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tamamlamıştır.2006 yılında Gebze Devlet Hastanesinde Başhekimlik görevi yapmıştır. 
Sırasıyla; Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi, Sakarya Üniversitesi ve Türk Kızılay’ında Teşhis ve Tedavi Koordinatörlüğü yapan uzmanımız Hastanemizde göreve başlamadan hemen önce ise Bariatric Cerrahi ile ilgilenmiş, bu alanda gerekli eğitimleri tamamlayarak hastanemizde göreve başlamıştır.



TDH: OBEZİTE NEDİR?
AA: Vücuttaki yağ kitlesinin aşırı artması sonucu meydana gelen beraberinde birçok hastalığa tek başına neden olabilen ve obezite dışında oluşabilecek bir çok hastalığında gidişatını olumsuz şekilde etkileyebilen multifaktöriyel bir hastalıktır. Psikolojik, metabolik, biokimyasal, genetik, çevresel  ve fizyolojik bir çok neden obeziteye yol açabilmektedir.
Obezitenin tanımlaması için WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü) artık tüm dünyada ortak bir dil olarak kullanılan Vücut Kitle Indexi(VKİ),  İngilizce adıyla Body Mass Index=BMI kullanılmakta olsa da günümüzde birçok otorite  bunun çok yetersiz bir kriter olduğunu, kişinin kas kitlesinin, günlük aktivitelerinin, kol arkası kası (triceps) deri kalınlığının ve bel çevresi  kalça çevresi oranının daha önemli olduğunu savunmaktadır.  Özellikle karın çevresi yağlanmasının ve cilt altı yağlanmasının daha belirgin olduğu obezlerin, iç organ yağlanmasının daha belirgin olduğu obezlerden farklı değerlendirilmesi gerektiği savunulmaktadır.
Özellikle karın içi organlardaki artmış yağlanmanın (visseral yağlanma) hipertansiyon, yağlı karaciğer hastalığı, kolesterol ve trigliserit yüksekliği, şeker hastalığı (tip 2 diabetes mellitus)  ile birlikte daha sık görülebildiği metabolik sendrom denen hastalıkla  birlikte daha çok görüldüğü ve çok önemli olduğu gösterilmiştir.  Bu nedenle metabolik sendrom saptanan hastalara yapılan cerrahi girişimlere metabolik cerrahi denilmektedir.

TDH: TÜP MİDE AMELİYATI NASIL BİR AMELİYATTIR?

AA: Temelde midenin yaklaşık olarak 3/2’lik kısmının çıkarıldığı yeme içme ve sindirim kısmının ise fizyolojik olarak devam ettiği, kilo almaya(yağ depolamaya) sebep olan hormonların çıkarıldığı bir ameliyattır. Bir başka deyişle uygulanan tekniğin amacı ameliyatın aşırı kilolulara uygulanması halinde ideal kiloya ulaşmalarına yardımcı olmak ve yeme alışkanlığı kazandırmaya çalışmak için kullanılan tekniktir.



TDH: TÜP MİDE AMELİYATI NASIL ETKİ EDER?

AA: Hastaların toplam öğünde yiyebileceği miktar azalır. Mideden açlık ve yağ depolayıcılar uzaklaştırılır. Toplam kalori miktarı düşer ve yağ depolamayı azaltır.

TDH: AVANTAJLARI NELERDİR?

AA:  Diğer yöntemler ile yapılan ameliyatlar ömür boyu dışarıdan mineral ve vitamin takviyesine ihtiyaç duyulur. Tüp mide ameliyatında ise bu süre bir yıl ile sınırlıdır.
Bir yılın sonunda ise ilave takviyelere ihtiyaç duyulmaz, kilo verirken sindirimin fizyolojisi bozulmaz.

TDH: DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

AA: Ameliyattan sonra abartılı porsiyon yemek tüketilemez, yeme bağımlılığı ortadan kalkacağı için bağımlı olan hastaların fazla yemek yiyememesi depresyona neden olabilir. Bu durumda hastalar psikolojik olarak değerlendirilir ve uygun değilse ameliyata alınmaz. Ameliyat öncesi ise psikiyatrik ve psikolojik olarak hazırlanır.

TDH: TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI GÖZLEMLENEN DURUMLAR NELERDİR?

AA: Birinci gün sulu yemek diyetine başlanır
İkinci gün ise diyet arttırılır, genel tablo izlenir
 Hastalar üçüncü günde taburcu olur
Yedinci gün kontrole çağırılır
Sonrasında 1,3 ve 6.  Aylarda kontrol edilir
Bir yıl sonra ise son kontrol yapılır


TDH: TÜP MİDE AMELİYATININ RİSKLERİ NELERDİR?

AA: En önemli risk Tromboemboli yani pıhtı atmasıdır.bu risk bir ay boyunca kan sulandırıcı kullandırılarak minimalize edilir.Bir diğer risk ise tekrar kilo almaktır, bu riski oluşturan nedenlerden bazıları aşırı kalorili gıdalara geri dönmektir.(Alkol,Çikolata,Gazlı içecekler vs.)

TDH: AMELİYAT SONRASI NE KADAR KİLO VERMEK MÜMKÜNDÜR?

AA: Ortalama %35 ila %45 civarında yani 100 kilo olan bir hasta 60 kiloya kadar düşer. Bir yıl içerisinde ulaşılabilecek standart budur.


TDH: AMELİYAT KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

AA: VKİ(Vücut kitle indeksi) %35 ‘in üzerinde olan ve ameliyatı gerektirecek ek hastalıkları olan kişiler için uygundur.