Plastik Renkonstrüktif ve Estetik Cerrahisi bölümünde yeni göreve başlayan Opr.Dr.İlteriş M. EMSEN ile söyleşi
04 Şubat 2020

İSTANBUL TUZLA DEVLET HASTANESİ Plastik Renkonstrüktif ve Estetik Cerrahisi bölümünde yeni göreve başlayan Opr.Dr.İlteriş M. EMSEN ile keyifli ve bilgi dolu bir söyleşi yaptık. Sorduğumuz soruları içtenlikle cevaplayan doktorumuzu sizin adınıza   biraz tanıyalım istedik

25/10/1971 yılında Erzurum’da doğan uzmanımız ,Erzurum Atatürk üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. İki yıl aynı fakültede  Genel Cerrahi bölümünde görev yaptıktan sonra  Plastik Renkonstrüktif ve Estetik Cerrahisi üzerine ihtisasını  tamamlamıştır

­TDH_ Öncelikle hastanemize hoş geldiniz.

İME_ Hoş bulduk.

TDH- Size göre estetik nedir?

‟Güzellik adına yapılan her şey Estetiktir ’’

TDH_Plastik Cerrahi ve Estetik cerrahi arasındaki fark nedir?

İME_ Plastik Cerrahi, bozuk olan veya deforme olan dokuların yapılarının düzeltilmesidir. Estetik Cerrahi ise var olan bir şeyin güzellik adına yapılan her şeydir.

TDH_Ülkemizde estetik uygulamalar ve sıklıkları hakkında bilgi verirmisiniz?

İME_Ülkemizde batıda günübirlik botoks ve dolgu sıklıkla mevcuttur. Doğu da ise bu algı değişmektedir, travma sonucu oluşan burun bozuklukları , meme sarkmaları,deforme uygulamaları yapılmaktadır.

TDH_En sık yaptığınız Ameliyat ve Uygulamalar nelerdir?

İME_Benim sıklıkla yaptığım uygulamalardan biri burun estetiğidir.

TDH_Ameliyat sonrası hastanede yatmak gerekiyormu?

İME_Evet yatmak gerekiyor, çünkü;  operasyonlar genel anestezi altında yapılmaktadır. Dolayısı ile hastanın  en kısa süre burun ameliyatlarında, en uzun süre ise karın germe gibi uygulamalarında hastanede yatması uygundur.

Kadınlar estetiği daha fazla tercih ediyor

TDH_Bir genelleme yaparsak en çok kadınlar mı? erkekler mi?  Estetik oluyor?

İME_Bu genelleme bölgelere göre değişiklik gösterir,Doğu da erkekler burun estetiği ile başvururken batıda ise kadınlar için ( %50) güzel görünmek önemlidir.

Plastik ve Estetik Cerrahisinde çoğu ülkeden ilerideyiz

TDH_Türkiye yurtdışına kıyasla estetik ve plastik cerrahisi olarak ne durumda?

İME_Türkiyeden ileri olan toplam dokuz ülke olsa da tüm doğu ülkelerinden ilerideyiz,hatta çekoslavakya –ispanya-portekiz gibi  ülkelerden de öndeyiz diyebilirim.

Her yaşta Estetik olmaz

TDH_Ameliyatlarda yaş sınırı oluyormu? Mesleğinizdeki zorluklardan bahsedermisiniz?

İME_Elbette yaş sınırı var,yetmiş yaşında bir hastaya lipocation yapılmaz .Rinopilasti yapılacak olan bir hasta en az ondört onbeş yaşında olmalıdır.Kepçe kulak ameliyatı ise sekiz dokuz yaşında bir hastaya uygulanabilir.

Mesleğin zorluklarına gelince her meslek gibi bizimde karşılaştığımız zorluklar oluyor haliyle örneğin,daha güzel görünmek isteyen hasta beklentilerinden tutunda ,çalışma ortamı şartları,ekibinizin iyi olmayışı gibi zorluklar ile karşılaşabiliyoruz.

İnsanlar kendilerini estetik konusunda baskı altında hisseder

TDH_Birazda estetik cerrahisinin toplumdaki yerinden bahsedelim.İnsanların toplum baskısı altında kaldığını düşünüyormusunuz?

İME_İnsanların kendilerini baskı altında hissettiğini düşünüyorum,şöyle ki;  bu etrafa çevreye özenme olabiliyor bazen de insanlara güzel görünme olabiliyor. Bu bağlamda kişi kendini baskı altında hissedebiliyor.

Opr. Dr. İlteriş M. EMSEN  ‘e  görev süresi içinde kendisini etkileyen ve keyiflendiren bir anısını anlatmasını istedik;  Hollanda’da iki defa ameliyat olan ve bir türlü istediği sonucu alamayan Hollandalı bir hastasının kendisini görev yaptığı Erzurum’da bularak  ameliyat olması son derece keyifli bir andı diye anlatıyor uzmanımız.

Aklında kalan ve  unutamadığı vakayı ise şöyle anlatıyor;

Küçükken tandıra düşüp vücudunun bir çok bölgesinde ağır yanıkla oluşan bir hastam beni çok etkilemişti. Beş altı yıl süren tedavi sonucu yanık bölgelerin tamamına yakını düzelen hastam daha sonra dünya evine girmişti. Bu vakayı asla unutamam; diye ekliyor uzmanımız.

Opr.Dr.İlteriş M. EMSEN ’e bizlerle yaptığı  söyleşi için teşekkür eder,

yeni göreve başladığı

TUZLA DEVLET HASTANESİ’nde  başarılarının devamını dileriz.

• dr ilteriş basın (1).jpg
  • dr ilteriş basın (2).jpg